Her Türden Bilgilerle BİLGİ DEVİ


    Her Blog emek ister, her Blog araştırma ister. Düşünmek ister öncesinde ve sonrasında. Çaba ister bir sonra ki adımında. Bilgilendiren Blogların her biri bence bunların bir tık daha ötesini yapmaktalar. Konuları ne olursa olsun, konularının sorumluluklarının arkasındadırlar.
    İşte bana böyle bir blogdan bir rica geldi. ´´Bir yayınımı bloğunuzda paylaşır mısınız?`` diye. Genelde okuduğum blogger arkadaşlarda görürdüm ama hiç benim başıma geleceğini tahmin etmemiştim. Bende ´´kendi blogumla uyumlu bir konu olursa neden olmasın`` düşüncesiyle bu satırlara geldim.
    Başta beni ilgileriyle buralara getiren sevgili Blogger arkadaşlara ardından bana değer katıp, yayınını kendi blogundan önce benimkinde yayınlamak isteyen Bilgi Devi`ne Teşekkürlerimi sunarım.
   Gelelim Bilgi Devi arkadaşımızın bir hayli derin araştırdığı yazısına.



    Merhaba arkadaşlar. Bugünkü makalemde sizlere yaban mersininin faydaları hakkında bilgi aktarmaya çalışacağım. Yaban mersinin bilinen en büyük özelliği antioksidan değerlerinin çok yüksek olmasıdır. Yaban mersininde bulunan antioksidan değerleri hiçbir sebze ve meyvede bulunmamaktadır.
    Yaban mersinin antioksidan değerlerinin yüksek olması, vücudumuzdaki serbest radikalleri dengelemektedir. Serbest radikaller dengelenmediğinde vücutta oksidatif strese yol açıyor. Oksidatif stres ise kalp hastalıklarını, diyabeti ve kanseri tetikliyor. Burada devreye girin antioksidanlar, oksidatif stresi etkisiz hale getiriyor ve hastalıklara karşı muhteşem bir koruma sağlıyor.

    Yaban Mersininin Faydaları
    Kolesterol: Yaban mersini antioksidanları, damar içerinde biriken ve zamanla damarı tıkama noktasına getiren kötü kolesterolü önemli ölçüde düşürmektedir. Kötü kolesterolü düşürmede etkili olan madde resveratrol adlı antioksidandır.
    Kalp Sağlığı: Yaban mersininin kalp sağlığına faydası ile ilgili dünya üzerinde bir çok test yapılmıştır. Yapılan bütün testler şunu göstermektedir ki, yaban mersini kalp sağlığını koruyor ve kalp hastalıklarının ortaya çıkmasına engel oluyor.
    Hafıza: Yaban mersininin kuvvetli antioksidan özelliği beynin korunmasına büyük katkı sağlamaktadır. Yapılan çalışmalarda bu antioksidanların, öğrenmeyi, düşünmeyi ve hafızayı geliştirdiğini göstermiştir. Yaban mersinin hafızaya olan bu katkısı hemen her yaştan insana fayda sağlamaktadır. Yapılan bir çok testte önemli oranda gelişmeler kaydedildiği tespit edilmiştir.
    Göz Sağlığı: Yaban mersininde yüksek oranlarda bulunan antosiyaninler, yaştan veya güneş ışınlarından oluşma retina problemlerini ortadan kaldırır ve koruma sağlar. Antosiyaninler, yaşlılarda oluşabilecek katarakt oluşumunu önemli ölçüde yavaşlatmaktadır.
    Tansiyon: Günde ortalama 40 - 50 gram yaban mersini tüketmenin, kan basıncını ortalama %6 civarında düşürdüğü tespit edilmiştir. Yapılan araştırmalar yaban mersininin yüksek tansiyonu düşürebileceği tezini ortaya koymaktadır.
    Kan Şekeri: Yaban mersinin insülin direnci bulunmaktadır. Metabolik sendrom ve tib 2 diyabet teşhisi belirlenen bireylerin, kan şekerinin dengelenmesinde önemli katkı sağlar. Yaban mersini özellikle tib 2 diyabet hastalarına, kan şekerini düzenlemeleri için sürekli tavsiye edilmektedir.


    Yaban Mersininin Besin Değerleri
Aşağıdaki hesaplar 100 gram ( dondurulmuş veya taze ) üzerinden yapılmıştır
·         57 Kalori
·         10 Gram Şeker
·         2 Gram Besin Lifi
·         1 Gram Protein
·         9.8 Mg C Vitamini
·         54 IU A Vitamini
·         94.4 Mcg K Vitamini
·         0.6 Mg E Vitamini
·         6 Mcg Folat
·         0.1 Mg B6 Vitamini
·         0.4 Mg Niasin
·         6 Mg Magnezyum
·         0.2 Mg Demir
·         6 Mg Kalsiyum
·         0.2 Mg Çinko
·         78 Mg Potasyum
·         12 Mg Fosfor
·         0.1 Mg Bakır
·         0.4 Mg Manganez
·         88 mg omega6 yağ asitleri barındırır
·         58 mg omega3 yağ asitleri barındırır

    Taze ve Dondurulmuş Yaban Mersini Arasındaki Fark
    Yaban mersini bilindiği üzere raf ömrü çok kısa bir meyvedir. Besinin raf ömrünü uzatabilmek için genellikle dondurulmuş olarak satış yapılır. Yaban mersini şoklama yöntemi ile dondurulmaktadır. Taze ve dondurulmuş yaban mersini vitamin ve mineral değerleri aynıdır. Ancak dondurulmuş yaban mersini açılırken çok ufak oranlarda vitamin ve mineral kaybı yaşar. Bunun dışında hiçbir farkları bulunmamaktadır.
    Önemli Not: Yapılan birçok araştırmada yaban mersini üzerinde tarım ilaçlarının kalıntısının yoğunlukta olduğunu göstermiştir. Taze veya dondurulmuş olsun, yaban mersinini tüketmeden önce iyice yıkayınız.
    Yaban mersinini yıkama aşamasını, bir miktar suyun içine sirke koyarak yapın. Meyveleri sirkeli suda yirmi dakika civarı bekletin. Daha sonra iyice durulayın. Bu yöntemi tüm meyve ve sebzelerde uygulayabilirsiniz. Tarım ilacı kalıntısını en iyi temizleme şekli sirkeli sudur.
    Arkadaşlar yazımızda elimden geldiğince yaban mersininin faydaları hakkında bilgi aktarmaya çalıştım. Umarım işinize yarar bilgiler vermişimdir. Aklınıza takılan sorular olursa aşağıdaki yorum bölümünden bize ulaşabilirsiniz. İyi günler.    

http://www.bilgidevi.com/

http://www.bilgidevi.com/category/saglik/

14 yorum:

  1. Yaban mersini İkinci Dünya Savaşı'da İngiliz ordusu tarafından pilotlarına, gözlerinin keskinliği arttırılması için özellikle yedirilmiştir. Yaban mersinli tartlar şeklinde tüketilmiş.
    Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim evde böyle güzel şeyler yapılmıyor ama niye? ^.^

      Sil
  2. Değerli yorumlarınız ve yardımınızdan dolayı çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Biraz da olsa faydam dokunduysa ne ala. Kolay gelsin size.

      Sil
  3. güzel bilgiler. Takipteyim sizi

    YanıtlaSil
  4. Yaban mersinini en fazla diyet ve sabah kahvaltılarında veriliyor. Tatlılar içinde kullanılıyor. Güzel paylaşım olmuş teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica Ederim.Ben marmeladını yaptım.Çok uğraştırdı ama değdi.Lezzeti bana hitap ettiğinden.

      Sil
  5. Mim için teşekkür ederim layık bulduğun için mim durumlarına girmiyorum maalesef yapamıyorum da Beni azad edersen çok mutlu olurum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıkıntı yok.Zaten katılım zorunlu değil yazıyor orada ^.^

      Sil
  6. Yalnız dikkat etmek gerekir. Yararları yazılan, resimdeki yaban mersini Karadeniz yöresinde yetişen ve o yörede likapa denilen İngilizcede adı blueberry olan mavi renkli yaban mersini. Bir de Akdeniz bölgesinde yetişen açık renkli olan var. İkisinin de adı yaban mersini olmasına rağmen farklı meyveler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler bilgilendirme için ^.^

      Sil

Bilgi

*Burada ki yazıların hepsi (konuk bloggerlar hariç) bana yani blog yöneticisine hatcepsut (Fulya Erdoğan) aittir. Hikayeler başka bir yerde kullanılamaz.
*Yorumların sorumluluğu yorumcunun kendine aittir.
*Güncellenen konuların başlıklarının yanına + işareti konulmuştur.
*Fotoğraf ve resimlerin üzerinde @hatcepsut olanlar, kendi çekimlerim ve tasarımlarım olur.

Newsletter Sign up

Bana Ulaşmak İsteyenler

Ad

E-posta *

Mesaj *

Copyright © 2013 Arada Saçmalamak Lazım ^.^ Download Blogger Templates